باشگاه کوهنوردی اژکئئهن اصفهان
تلفن: ۷۲۲۹ ۴۱۱ ۰۹۱۳

گزارش برنامه ها

گزارش برنامه طی مسیر رینگ شاهکوه – پاییز ۱۴۰۳

RINGHEAD
سرپرست
آرش بذرافشان
تاریخ برگزاری
2 آذرماه 1403
منطقه
شاهکوه اصفهان – مرغ
مربی
آرش بذرافشان ( سرقدم و راهنما ) – عقب دار : علی مشگل گشا
ارتفاع نقطه شروع
1500 متر
ارتفاع تقریبی قله
1500 تا 2100 متر – اختلاف ارتفاع حدود 600 متر
کل زمان پیمایش
10 ساعت
مسافت از اصفهان تا نقطه شروع
30 کیلومتر
نام روستا یا نقطه شروع
پارکینگ مجتمع ویلایی سروستان شاهکوه اصفهان
درجه سختی برنامه
متوسط ( 3 از 5 )
عکس و گزارش
عکس ها : موسی نادری – مجید رشیدی – تهیه گزارش : آرش بذرافشان

متن گزارش

گزارش برنامه طی مسیر رینگ شاهکوه – پاییز 1403

مشخصات منطقه و مسیر رینگ شاهکوه :

موقعیت : رشته کوه شاهکوه اصفهان بخش شمال غربی رشته کوه ماهدشت است، که بلندترین نقطه آن با ارتفاع 2418 متر به عنوان قله این کوهستان محسوب می‌شود. کوهستان و در واقع بخشاب شاهکوه از گردنه آب نیل از توابع منطقه لنجان سفلی در 6 کیلومتری جنوب شرقی فلاورجان آغاز شده و تا گردنه لاشتر در 5 کیلومتری شمال بهارستان امتداد می‌یابد. گردنه لاشتر که جاده اصفهان – شهرضا از آن عبور می‌کند محل جدا شدن این کوهستان از کلاه قاضی می‌باشد. طول کوهستان شاهکوه حدود 25 کیلومتر و عرض آن بین 2 تا 4 کیلومتر می‌باشد.

 

ring4

گردنه نی، مسیر ذوب آهن، چشمه نی و قله شاهکوه در یک قاب – پاییز 1403

در ادامه به توضیح مختصر در مورد مسیرهای رایج کوهنوردی و کوهپیمایی شاهکوه خواهیم پرداخت؛

مسیرهای کوهنوردی :

  • مسیر اول برای صعود به قله شاهکوه از مسیر کلاسیک معروف به مسیر بولونی
  • مسیر دوم برای صعود به قله شاهکوه از مسیرهای ذوب آهن
  • مسیر سوم برای صعود خط الراسی و پیمایش بخشاب شاهکوه از آب نیل به شاهکوه و برعکس شاهکوه به آبنیل

 

ring3

نمایی از چشمه نی شاهکوه و قله شاهکوه در یک قاب – پاییز 1403

لازم به ذکر است که مسیرهای مذکور به لحاظ درجه سختی 4 از 5 هستند و مسیرهای فنی محسوب می‌شوند و به لحاظ دسته بندی استاندارد یوسمیتی در بسیاری از موارد جز دسته بندی کلاس 4 و 3 قرار دارند، بدین معنا که در مسیرهای دستیابی به قله شاهکوه از سه مسیر یاد شده با دست به سنگ های جدی مواجه خواهیم بود و برای افراد کم تجربه این مسیرها توصیه نمی‌شود مگر آنکه در حمایت کامل از این مسیرها صعود انجام شود.

مسیرهای کوهپیمایی :

طی مسیر در منطقه شاهکوه به لحاظ وجود دره های سنگی جذاب و همچنین چشمه ها و درختان چنار کهن و نی زارهای زیبا و معدود در کنار برخی از چشمه ها و متنوع بودن مسیر و همچنین مسیرهای پاکوب با پیمایش های نه چندان پر چالش برای فصول بهار و پاییز برای افراد مبتدی و کم تجربه توصیه می‌شود و از این نظر می‌توان مسیرهای کوهپیمایی شاهکوه را در کلاس 1 و 2 استاندارد یوسمیتی قرار داد.

 

ring5

چشمه نی شاهکوه – پاییز 1403

  • طی مسیر اول از پارکینگ شاهکوه تا چشمه لاتاریک و سنگ منقار ادامه خواهد داشت.
  • طی مسیر دوم از پارکینگ آغاز و تا چشمه لاتاریک و چشمه نی ادامه پیدا می‌کند.
  • طی مسیر سوم از پارکینگ آغاز و تا چشمه نی و چشمه بابا عبدالله ادامه خواهد یافت.

 

ring15

چشمه بابا عبدالله شاهکوه – پاییز 1403

رینگ شاهکوه :

طی مسیر رینگ شاهکوه در واقع مجموع این سه مسیر مذکور است که از رخ شمالی کوهستان شاهکوه آغاز و با طی مسیر در دره لاتاریک به سمت چشمه لاتاریک و سنگ منقار ادامه پیدا میکند و با افزایش ارتفاع به گردنه مشرف به چشمه نی رسیده و در نهایت این مسیر با عبور از چشمه نی و چشمه بابا عبدالله از رخ جنوبی کوهستان دوباره به سمت رخ شمالی کوهستان با  افزایش ارتفاع  و  عبور از کنار بخشی از تیغه های فرعی شاهکوه به سمت رخ شمالی و پارکینگ مجتمع ویلایی سروستان خاتمه می‌یابد.

 

ring12

چشمه لاتاریک شاهکوه و سنگ منقار در یک قاب – پاییز 1403

 

شرح گزارش برنامه :

براساس برنامه ریزی انجام شده ساعت 6:00 صبح جمعه 2 آذرماه 1403 با اتومبیل‌های سواری – شخصی با تعداد 16 نفر شرکت کننده از اصفهان به سمت منطقه مَرغ در 30 کیلومتری جنوب اصفهان حوالی بهارستان رهسپار می‌شویم. هوا در صبحگاهان نسبتا سرد شده ولی با وجود بارش های نه چندان زیاد پاییزی در اصفهان و مناطق اطراف هنوز شاهد سرمای آنچنانی در ابتدای آذرماه نیستیم. براساس پیش بینی هوا روزی آفتابی و بدون وزش باد قابل ملاحظه در پیش داریم. به هر روی ساعت 6:30 به محل پارک اتومبیل‌ها یعنی پارکینگ مجموعه ویلایی سروستان که نقطه آغاز پیمایش ما با ارتفاع حدود 1500 متر از سطح دریاست، میرسیم. پس از پارک اتومبیل ‌ها در ابتدای بلوار مجموعه ویلایی سروستان جلسه معارفه و تقسیم وظایف توسط سرپرست برگزار می‌شود و پس از گرم کردن نفرات تیم شرکت کننده و انجام حرکات کششی – نرمشی در ساعت 6:45 به سمت « دره لاتاریک شاهکوه » رهسپار می‌شویم. با گامی سبک و ریتم ملایم، به صورت آهسته و پیوسته بخش ابتدایی مسیر را پشت سر میگذاریم و ساعت 7:45 با عبور از مسیر ایمن شده با سیم بکسل مشرف به « چشمه لاتاریک شاهکوه » به « سنگ منقار شاهکوه » در بالا دست چشمه لاتاریک میرسیم. ساعت 8:00 جلوتر از سنگ منقار در ابتدای دره پوشیده از ماسه های سبز رنگ و منتهی به گردنه « چشمه نی شاهکوه » در کنار چاه قدیمی و آبشخور قدیمی مخصوص چارپایان  در ارتفاع حدود 1900 متر برای صرف صبحانه توقف میکنیم . آفتاب گرم، هوای مطبوع و صبحانه دلچسب با چایی تازه دم آتیشی لذت این کوهپیمایی و طی مسیر را دوچندان می‌کند. ساعت 8:30 با انسجام دوباره تیم از کنار چاه مذکور در مسیر پاکوب  به سمت گردنه چشمه نی مشرف به مسیرهای ذوب آهن در جهت جنوب غربی حرکت میکنیم . رفته رفته با  نزدیک شدن به زیر گردنه  شیب مسیر بیشتر شده و با سرعت ملایم تر  به طی مسیر ادامه می‌دهیم. سرانجام ساعت 9:45 به گردنه با ارتفاع حدود 2100 متر میرسیم و برای استراحت توقف میکنیم .

ring10

 

در این نقطه مسیرهای ذوب‌آهن در سمت راست ما در جهت شمال به وضوح نمایان و قابل مشاهده هستند. پس از ارائه توضیحاتی در مورد مسیرهای ذوب آهن و قله و منطقه شاهکوه توسط سرپرست برنامه، ساعت 10:00 از گردنه به سمت چشمه نی از مسیر پاکوب سرازیر می‌شویم. سمت راست در جهت شمال بخشاب زیبای شاهکوه و سمت چپ در جهت جنوب صخره‌های نه چندان مرتفع منتهی به قلعه‌ای قدیمی نمایان هستند.

 

ring11

 

ساعت 10:50 با کاهش ارتفاع قابل ملاحظه در حدود 400 متر به چشمه نی  در ارتفاع حدود 1800 متر میرسیم، اما متاسفانه به خاطر تخریب های انسانی  دره نی همچون گذشته دارای نیزار متراکم نیست، البته چشمه نی، یک چشمه دائمی است و در طول سال آب جاری دارد و ممکن است در فصول گرم کم آب شود ولی آب آن قطع نمی‌شود. یکی از ویژگی‌های چشمه نی علاوه بر آب دائمی وجود درختان چنار قد برافراشته و کهن در کنار این چشمه است که در این فصل با برگ ریزان زیبا، زمین را طلایی کرده و صدای خش خش برگ در زیر پا در محل این چشمه جلوه‌ای خاص به برنامه ما می‌دهد.

 

ring1

چشمه نی شاهکوه – آذرماه 1403

استراحت کوتاهی میکنیم و پس ثبت چند عکس یادگاری در ساعت 11:10 از مسیر دشت در جهت جنوب و در ادامه در جهت جنوب شرقی از مسیر پاکوب مشرف به شرکت پلی اکریل اصفهان  به سمت چشمه بعدی که در واقع چشمه بابا عبدالله نام دارد، رهسپار می‌شویم. از چشمه بابا عبدالله مسیرهای خاکی و آسفالت در جهت غرب در کنار کانال آب به سمت گردنه و روستای آبنیل و از جهت شرق به سمت روستای ده سرخ در جاده مبارکه – اصفهان  وجود دارد. به هر روی مسیر پاکوب را به سمت چشمه مذکور ادامه می‌دهیم و سرانجام ساعت 12:10 به چشمه بابا عبدالله در ارتفاع حدود 1800 متر میرسیم.

ring2

چشمه بابا عبدالله شاهکوه – آذرماه 1403

این چشمه نیز همچون چشمه نی درخت چنار تنومند و کهنی را در کنار خود دارد و به دیواره سنگی آن  متشکل از گل سنگ‌ها و خزه‌های سبز رنگ و زنده در تمام فصول سال به واسطه دائمی بودن چشمه می‌باشد. در این نقطه نیمی از رینگ شاهکوه را طی کرده‌ایم و ادامه مسیر نیمه دوم رینگ پیش بینی شده یرای این طی مسیر است. پس از استراحت کوتاه و ثبت عکس‌های یادگاری در ساعت 12:30 از مسیر دست به سنگ و دهلیز مانند عبور کرده و در مسیر بالادست چشمه بابا عبدالله به سمت غرب از مسیر پاکوب کنار آبرفت نیمه دوم پیمایش رینگ شاهکوه را آغاز می‌کنیم.

ring14

 

این مسیر دارای شیب چندانی نیست و به خاطر وجود آبرفت و سنگ آب‌های طبیعی بسیار زیبا و چشم نواز است. لازم به ذکر است که این مسیر آبرفت در بالا دست چشمه بابا عبدالله در مرز بین منطقه پادگان نظامی قرار گرفته و در سمت راست در جهت جنوب سیم خاردارهای منطقه نظامی به وضوح نمایان هستند. رفته رفته شیب مسیر افزایش می‌یابد و از سیم‌های خاردار فاصله میگیریم و در جهت شمال مسیر پیمایش را  ادامه می‌دهیم  و به منطقه‌ای وسیع و میدان گونه در ارتفاع 1900 متر میرسیم که از این نقطه در جهت شمال غربی قله 2418 متری شاهکوه و در جهت جنوب شرقی قله 2516 متری کلاه‌قاضی به وضوح نمایان و قابل مشاهده می‌باشد.

 

ring8

نمایی از قله کلاه قاضی از رینگ شاهکوه

در واقع ما از این نقطه رشته کوه ماهدشت که شامل قلل اصلی شاهکوه و کلاه‌قاضی و دیگر قلل فرعی و بدون نام می‌شوند را به وضوح می‌توانیم مشاهده کنیم .

 

ring6

نمایی از قله کلاه قاضی از میانه رینگ شاهکوه – آذرماه 1403

ساعت 14:30 است و باتوجه به اینکه چشم‌انداز بسیار زیبایی از مناطق اطراف داریم، این نقطه را برای صرف ناهار و انجام استراحت انتخاب می‌کنیم. پس از طی مسیر نسبتا طولانی و متنوع ناهاری دلچسب و استراحت و گپ و گفت با دوستان همنورد بسیار لذت بخش است.

 

ring13

در مسیر رینگ شاهکوه

ساعت 15:40 پس از استراحت نسبتا طولانی با ادامه مسیر در جهت شمال به سمت گردنه محصور شده با صخره‌های سوزنی شکل از طرفین که از جبهه جنوبی مشرف به دره لاتاریک شاهکوه می‌باشد، میرویم. آفتاب مایل است و باتوجه به کوتاه بودن روز در آذرماه نیاز است تا زمان را مدیریت کنیم. ساعت 16:00 به گردنه مذکور با ارتفاع حدود 2000 متر می‌رسیم و از این نقطه در جهت شرق سرازیر می‌شویم و با کاهش ارتفاع حدود 100 متر از مسیر پاکوب به سمت دره ای در همسایگی جنوبی دره لاتاریک جهت بازگشت ایمن تر به نقطه آغاز پیمایش می‌رویم. ساعت17:00 به ابتدای دره مذکور در سمت راست دره لاتاریک شاهکوه در جهت جنوب میرسیم و درحالی که آفتاب غروب کرده و هوا نسبتا تاریک است، ادامه مسیر را از ابتدای دره مذکور با هدلایت ادامه می‌دهیم و سرانجام پس از  پیمایش حدود 17 کیلومتر در مدت زمان حدود 10 ساعت در ساعت 18:10 به پارکینگ مجموعه ویلایی سروستان شاهکوه میرسیم و در این نقطه پیمایش رینگ شاهکوه به پایان می‌رسد.