گزارش برنامه طی مسیر دره آسون – زمستان 1403
مشخصات منطقه
دره آسون نطنز نگینی پنهان در قلب کویر ایران زمین است . دره آسون نطنز، یکی از زیباترین و شگفتانگیزترین پدیدههای طبیعی ایران است که در دل کویر مرکزی ایران و در نزدیکی شهر تاریخی نطنز قرار دارد. این دره با عمق بیش از 40 متر و دیوارههای صخرهای مرتفع، منظرهای بدیع و چشمنواز خلق کرده است. دره آسون به عنوان یک جاذبه طبیعی بکر و دستنخورده، از اهمیت بالایی برخوردار است. این منطقه میتواند به عنوان یک مقصد گردشگری مهم برای توسعه گردشگری پایدار در شهرستان نطنز مورد توجه قرار گیرد.
موقعیت دره آسون
دره آسون که ما بین دو روستای نسران و اسپیدان (سفیدان) از توابع باغ شهر زیبای نطنز قرار دارد. در واقع دره آسون در فاصله حدود 120 کیلومتری شمال شرقی اصفهان و حدود 10 کیلومتری جنوب شرق نطنز واقع شده است.
وجه تسمیه دره آسون
درباب چگونگی نامگذاری این دره زیبا به «آسون» براساس بررسی تواریخ شفاهی مردم منطقه بهویژه مردم روستای نسران و اسپیدان که گردآوری شده، مردم این روستاها بهویژه روستای نسران معتقد بودند که اگر برای یکی از ساکنان روستا مشکلی ایجاد شود و آن فرد به بالای دره رفته و سنگی را به پایین دره پرتاب کند، مشکلش به تدریج حل شده و آسانی در کارش ایجاد میشود، لذا به تدریج در میان مردم این روستاها این دره با نام دره «آسان» نامیده شد که با گذشت زمان به تدریج در اقواه عمومی به «آسون» مشهور شده است.
شکلگیری دره آسون
درباره شکلگیری دره آسون نظرات مختلفی وجود دارد. برخی معتقدند این دره بر اثر فرسایش آبی و بادی طی میلیونها سال شکل گرفته است و برخی دیگر، زمینلرزههای شدید را عامل اصلی ایجاد این دره میدانند. براساس نظر زمینشناسان و با توجه به تحولات فراوان طبیعی در فلات مرکزی ایران، این دره زیبا و منحصر به فرد از آبرفتهای آبهای سطحی و یا شاید از آبرفتهای دریاچه عظیم «تیتس» که روزگاری در فلات مرکزی ایران جاری بوده در بیش از چند میلیون سال قبل بهتدریج پدید آمده است.
زیباییهای طبیعی دره آسون
دره آسون علاوه بر زیباییهای زمینشناسی، دارای پوشش گیاهی متنوع و حیات وحش غنی است. در فصل بهار، این دره بهشتی برای علاقهمندان به طبیعتگردی و عکاسی تبدیل میشود.
• آبشارهای کوچک و بزرگ: در فصل بارندگی، آبشارهای کوچکی در دیوارههای دره جاری میشوند که زیبایی آن را دوچندان میکند.
• پوشش گیاهی متنوع: گیاهانی مانند گون، درمنه، و انواع گلهای وحشی در این منطقه میرویند.
• حیات وحش غنی: پرندگان شکاری، روباه، و انواع خزندگان از جمله جانورانی هستند که در این منطقه زیست میکنند.
پیمایش دره آسون نطنز سفری به اعماق طبیعتی بکر در قلب کویر ایران زمین است. دره آسون نطنز با دیوارههای صخرهای مرتفع و چشماندازهای بینظیرش، مقصدی جذاب برای علاقهمندان به طبیعتگردی و پیمایش است. این دره با عمق بیش از 40 متر، فضایی مرموز و مهیج را برای کاوشگران فراهم کرده است.
شرح گزارش برنامه :
براساس برنامه از پیش تعیین شده باشگاه کوهنوردی اژکهن اصفهان، ساعت 5:30 صبح جمعه 19 بهمن ماه 1403 با دو دستگاه مینی بوس بنز و تعداد 32 نفر شرکت کننده اصفهان را به مقصد شهرستان نطنز ترک میکنیم و به سمت منطقه دره آسون در دل کویر رهسپار میشویم. هوای نیمه ابری و مه آلود صبحگاهی و همچنین رطوبت قابل ملاحظه به واسطه بارش های اخیر نوید از یک روز با طراوت برای پیمایش را میدهد. ساعت 6:00 پس از پشت سرگذاشتن پلیس راه شاهین شهر از جاده اصفهان – تهران به سمت آزادراه کاشان میرویم و حدود 10 کیلومتر مانده به شهرستان نطنز از سمت راست جاده در جهت شرق و جنوب شرق به سمت روستای میلاجرد میرویم. ساعت 7:00 در روستای میلاجرد برای صرف صبحانه در هوایی نیمه ابری و مرطوب توقف میکنیم . پس از صرف صبحانه از روستای میلاجرد را به سمت روستای نسران از طریق جاده خاکی ترک جاده خاکی رهسپار میشویم و پس از حدود 3 کیلومتر در ساعت 7:45 در حوالی روستای نسران به ابتدای مسیر پیمایش دره آسون به ارتفاع 1300 متر میرسیم.
پس از معارفه، تقسیم وظایف و گرم کردن نفرات شرکت کننده همگی آماده آغاز پیمایش میشویم و از طریق مسیر پاکوب وارد دره زیبای آسون میشویم. بوی خاک خیس و رطوبت جلوهای خاص به دره بکر و زیبای آسون داده است. صخره ها و توده های رسوبی در طرفین دره و سنگ آب ها و آبرفتهای آب گرفته در دل کویر بسیار جذاب و شگفت انگیز است. پس از پشت سرگذاشتن آبرفت ابتدای مسیر پیمایش به نیزار زیبایی میرسیم که عبور از آن با چالشی نه چندان زیاد همراه است! ترکیب آبرفتها، نیزارها، سنگ و صخرههای رسوبی و… ظاهری منحصر به فرد و در عین حال شگفت انگیز و مخوف را به این دره داده و همنوردان را خواه ناخواه برای عکاسی و ثبت لحظات زیبا ترغیب مینماید.
پس از حدود 2 ساعت پیمایش و توقفات پیاپی برای عکاسی در میانه راه این طی مسیر در ساعت 10:10 به پلی که محل تردد قطار است، میرسیم. به واسطه اینکه باران نم نم شروع به بارش میکند برای صرف میان وعده ای از این پل به عنوان سرپناه بهرهمند میشویم و مدت 20 دقیقه زیر این پل توقف میکنیم.
پس از استراحت دوباره به پیمایش ادامه میدهیم پس از پشت سرگداشتن پل به واسطه وجود یک پرتگاه عمیق از سمت راست دره در جهت جنوب شرقی خارج میشویم و با دور زدن دیوارههای صخرهای رسوبی دوباره از دشت وارد دره میشویم. با ادامه مسیر بازهم به پرتگاهی عمیق تر میرسیم و این بار با تشخیص سرپرست و کادر فنی تیم از سمت چپ دیواره صخرهای، این مسیر چالشی را از دهلیزی نه چندان عمیق دور میزنیم و دوباره وارد دره آسون میشویم.
ساعت 13:30 با ادامه پیمایش و پشت سرگذاشتن نیزار زیبای دیگر در مسیر به تخت سنگی پهن در میان آبرفت میرسیم، که محلی مناسب و بسیار زیبا برای صرف ناهار و انجام استراحت میباشد. ساعت 14:30 پس از حدود یک ساعت استراحت و صرف ناهار بخش پایانی پیمایش را ادامه میدهیم و از در حالی که کاهش ارتفاع قابل ملاحظه ای هم داشته ایم در میان دیوارهای بلند رسوبی در طرفین دره آسون به اتنهای مسیر پیش بینی شده میرسیم و از سمت چپ دره در جهت شمال و شمال غربی از پاکوبی اساسی از دره خارج میشویم و در حوالی روستای موغار پیمایش حدود 8 کیلومتر در دره آسون را در ساعت 15:40 به پایان میرسانیم. ساعت 15:50 پس از استقرار دوباره نفرات در مینی بوسها به سمت روستای میلاجرد برای صرف چایی میرویم. پس از صرف چایی ساعت 16:30 به سمت اصفهان حرکت میکنیم و در نهایت ساعت 18:30 به اصفهان میرسیم.