گزارش برنامه قله میل – بهار 1404
باشگاه کوهنوردی اژکهن اصفهان
گام 1 از پروژه هفت گام تا دماوند باشگاه اژکهن، ویژه دماوند اولی ها
مشخصات منطقه
کوهپایه، مرکز شهرستان کوهپایه و در واقع شهری در بخش تودشک شهرستان کوهپایه در استان اصفهان واقع شده است. این شهر در ۴۵ کیلومتری مرکز شهرستان ورزنه و در۶۰ کیلومتری اصفهان در جاده ترانزیتی اصفهان بندر عباس واقع شده است. به علاوه این شهر در ۶۵ کیلومتری شرق شهر اصفهان قرار دارد. این شهر از طرف شمال با شهرستان اردستان از طرف جنوب با هرند، از طرف شرق با شهرستان نائین و از طرف غرب با شهر اصفهان در ارتباط جاده ای میباشد. مردم این شهر به گویش کوپایی، زبان راژی از زبانهای ایران مرکزی و رایج در شهرهای کویری که از بازماندههای زبان پهلوی است سخن میگویند.
ابتدای مسیر قله میل دامنه غربی کوهستان میل
نایین، یا به عبارتی شهر نائین مرکز شهرستان نائین در استان اصفهان است که در دشت کویر واقع شده است. نایین در فاصله ۱۳۵ کیلومتری مرکز شهرستان اصفهان واقع شده و فاصله آن تا تالاب گاوخونی ۹۰ کیلومتر میباشد. قدمت نائین بیش از ۴۰۰۰ سال است، در واقع نايين از شهرهای ايران باستان و يکی از ولايتهای پنجگانه استان فارس، يعنی پايتخت هخامنشيان بوده است. در سال 1000هجری قمری هنگامی که شهر اصفهان به پایتختی ایران برگزیده شد، نایین که در زمانی تابع یزد بود، در محدوده اداری اصفهان جای گرفت. نکته جالب اینکه مسجد جامع نائین از لحاظ قدمت اولین یا دومین مسجد پابرجا در ایران است و پیشینه ساخت آن به قرن نهم میلادی (قرن ۳ هجری) باز میگردد.
مشخصات قله
موقعیت : جهت گسترش کوههای مرکزی ایران در استان اصفهان از شمال غربی به جنوب شرقی است. در جنوب شرقی استان اصفهان کوهستان میل آخرین بخش این کوهها میباشد. کوههای مرکزی ایران از این منطقه به بعد به تدریج وارد استان یزد میشوند و در آنجا به گسترش خویش همچنان ادامه میدهند. جاده آسفالته کوهپایه به نیستانک که جدا کننده کوهستان میل از کوهستان مارشنان است، محدود کننده کوهستان میل از سمت غرب و شمال نیز میباشد. این جاده از گردنه ملا احمد عبور میکند. این گردنه یکی از گذرگاههای مهم کوههای مرکزی ایران در استان اصفهان است. حد شرقی کوهستان میل را نیز میتوان جاده آسفالته نایین به نیستانک دانست که خود بر سر راه نایین به نیستانک قرار دارد.
قله میل – ارتفاع 3035 متر
بلندترین قله این کوهستان به نام قله میل و دارای 3035 متر ارتفاع است، این قله در 45 کیلومتری غرب نایین و 22 کیلومتری شمال شرقی کوهپایه واقع شده است. آبهای فصلی جبهه جنوبی کوهستان میل سرانجام به بخشهای انتهایی زاینده رود و تالاب گاوخونی منتهی میگردد. در چهار طرف کوهستان میل روستاهای متعددی وجود دارند، که از مهمترین آنها میتوان به علون آباد و تودشک اشاره نمود. روستای علون آباد که بر سر راه کوهپایه به نیستانک قرار دارد، مبدا صعود مناسبی برای قله میل میباشد. کوهپایه خود در میانه را اصلی اصفهان – نایین و در 65 کیلومتری غرب اصفهان واقع شده است. نیستانک نیز بر سر راه نایین – اردستان و در 30 کیلومتری شمال غربی نایین میباشد. در کوهپایه یک جاده آسفالته به طول 52 کیلومتر از جاده اصلی که به سمت نایین میرود، منشعب شده و کوهپایه را به نیستانک وصل میکند. روستای علون آباد بر سر این راه قرار دارد و فاصله آن تا کوهپایه حدود 16 کیلومتر میباشد.
در مسیر قله میل
مسیر صعود : برای صعود به قله میل یکی از مسیرهای صعود و ورود به منطقه کوهستانی میل از روستای علون آباد میباشد، به گونهای که پس از رسیدن به روستای علون آباد از راه کوهپایه، از میان این روستا عبور کرده و به سوی نیستانک مسیر آسفالت را ادامه میدهیم. روستای دیگر به نام کجان نیز بر سر راه مذکور قرار دارد که فاصله آن تا علون آباد 18کیلومتر است. در نیمه راه مذکور پس از حدود طی 10 کیلومتر پس از علون آباد، جاده از گردنهای عبور میکند، که محل مناسبی برای خروج از جاده آسفالت و ورود به جاده خاکی منتهی به روستای ییلاقی و بسیار کوچک جعفرآباد است، که نزدیک شدن به دامنههای غربی کوهستان میل از این جاده خاکی و روستای مذکور امکانپذیر است. روستای جعفرآباد با ارتفاع تقریبی حدود 2400 متر بهترین مبدا برای صعود به قله میل است. از این نقطه با ادامه مسیر به سمت باغهای بالا دست روستای جعفرآباد و قناتها و چشمههای موجود در دامنههای غربی کوهستان میل به ابتدای یالها و درههای فرعی منتهی به بخشاب اصلی قله میل میرسیم، که تمامی یالها و درهها بدون چالش آنچنانی به قله میل ختم میشوند. مدت زمان مورد نیاز برای رسیدن به قله میل از مسیرهای یاد شده بین 4 تا 5 ساعت میباشد، که بسته به مسیر انتخابی و توانایی تیم متفاوت خواهد بود.
نمایی از قله میل – ارتفاع 3035 متر
شرح گزارش برنامه :
هدف اصلی و محوریت این برنامه آغاز پروژه هفت گام تا دماوند باشگاه کوهنوردی اژکهن، ویژه پروژه دماوند اولیهای در سال 1404میباشد. در واقع قله میل به عنوان گام نخست این پروژه با رویکرد صعود و پیمایش توام با آموزش مبانی اولیه و کاربردی کوهپیمایی در نظر گرفته شده تا افراد در مبتدی ترین سطح هم بتوانند از ابتدا با آموزشهای گام به گام به آمادگی لازم جهت صعودهای بلندتر برسند. با این مقدمه به شرح گزارش این برنامه خواهیم پرداخت؛
ابتدای مسیر صعود به قله میل، دامنه های غربی – ارتفاع حدود 2500 متر
ساعت 5:30 صبح جمعه 22 فروردین 1404 با یک دستگاه اتوبوس اسکانیا 44 صندلی و تعداد 41 نفر همنورد اصفهان را به مقصد کوهپایه و در حقیقت به سمت شرق اصفهان ترک میکنیم . ساعت 7:00 صبح در کوهپایه، پس توقف 10 دقیقهای از جاده اصلی اصفهان – نایین جدا شده و وارد جاده اردستان میشویم و پس از طی حدود 15 کیلومتر از این جاده از مسیر منتهی به اردستان خارج شده و به سمت روستای علون آباد در جاده کوهپایه – نیستانک که منتهی به نایین است میشویم. در این جاده با عبور از علون آباد و طی مسافت حدود 10 کیلومتر و پشت سرگذاشتن گردنههای نه چندان مرتفع و نه چندان پر پیچ و خم سرانجام ساعت 7:45 به روستایی ییلاقی جعفرآباد در دامنههای غربی روستای میل میرسیم. در مکانی مناسب جلسه معارفه، تقسیم وظایف انجام میشود و پس از گرم کردن تیم، به سمت قنات بالا دست روستای جعفرآباد در ایتدای مسیر پیمایش حرکت میکنیم. لازم به ذکر است که نقطه آغاز پیمایش ما 2400 متر ارتفاع دارد. ساعت 8:20 به قنات مذکور میرسیم و برای صرف صبحانه توقف میکنیم. پس از نیم ساعت توقف مسیر حرکت را از سمت راست در جهت جنوب شرقی ادامه میدهیم و از دره فرعی به سمت یال منتهی به بخشاب اصلی میرویم. پس از طی این مسیر با گذشتن از کنار درختی کهن سال و گردنهای کم ارتفاع به سمت سرقنات واقع در ایتدای یال فرعی میرسیم. سرعت باد در همین بخش کم ارتفاع قبل ملاحظه است و بر سرعت باد به تدریج افزوده میشود. پس از توقفی کوتاه برای استراحت و ارائه نکات آموزشی به همنوردان در ساعت 10:00 سوار بر یال فرعی منتهی به بخشاب اصلی مسیر پیمایش را ادامه میدهیم.
قنات ابتدای یال فرعی منتهی به بخشاب اصلی میل – ارتفاع حدود 2600 متر
پس از فراز و نشیبهای فراوان سرانجام ساعت 11:45 یال فرعی را به انتها میرسانیم و در ابتدای بخشاب میل جهت استراحت در محلی مناسب که از باد در امان باشیم توقف میکنیم. درمسیر چند باری کوهستان میل با رگبارهای پراکنده از ما میزبانی میکند، این تا جایی است که وقتی پیمایش ما در یال فرعی به انتها میرسد و سوار بر بخشاب میشویم در افق شاهد ترکیبی از ابر و رنگین کمان زیبا بر روی روستای تودشک در شرق کوهستان میل میشویم.
در مسیر قله میل حرکت از روی یال فرعی – ارتفاع حدود 2800 متر
به هر صورت ساعت 12:00 دوباره مسیر پیمایش را به سمت قله میل در حالی که سرعت باد قابل ملاحظه است از روی بخشاب اصلی ادامه میدهیم.
انتهای پیمایش برای صعود – زیر قله میل
در دو بخش از مسیر اختلاف ارتفاع حدود 100 متر داریم و در نهایت ساعت 14:10 با پشت سر گذاشتن شیب پایانی با تعداد 41 نفر موفق به صعود قله میل میشویم، تا گام نخست از پروژه هفت گام با موفقیت به سرانجام برسد.
قله میل – ما بین منطقه کوهپایه و نایین – ارتفاع 3035 متر
پس از ثبت عکسهای یادگاری و ریکاوری کوتاه از یال منتهی به آبرفت در جهت شمال شرقی قله میل اقدام به فرود میکنیم. در واقع مسیر بازگشت ما نتفاوت از مسیر رفت خواهد بود و قصد داریم از مسیر کوتاهتر منتهی به آبرفت در نزدیکی روستای کجان پیمایش را به پایان برسانیم. به تدریج با کاهش ارتفاع به ابتدای آبرفت مذکور میرسیم و در ساعت 15:50 دقیقه به مدت یک ساعت برای صرف نهار در کنار چشمه کم آب و درختان گردو و بید توقف میکنیم.
در مسیر بازگشت از قله میل از مسیر آبرفت منتهی به جاده آسفالت
هوا نیمه ابری و آفتاب مایل میشود، کم کم پس از صرف ناهار آماده ادامه مسیر و بخش پایانی پیمایش در مسیر برگشت میشویم و ساعت 17:50 سرانجام در ارتفاع حدود 2400 متر در انتهای آبرفت به جاده آسفالت علون آباد – کجان میرسیم و پس از سرد کردن و استقرار دوباره تیم در اتوبوس ساعت 18:15 به سمت کوهپایه و اصفهان حرکت میکنیم و در نهایت ساعت 19:45 به اصفهان میرسیم.