مشخصات منطقه :
شهرستان فریدونشهر با مساحت ۲۲۳۵ کیلومتر مربع در 50 درجه و 7 دقیقه و 30 ثانیه طول جغرافیایی و 32 درجه و 56 دقیقه و 30 ثانیه عرض جغرافیایی قرار دارد.
ارتفاع این شهرستان از سطح دریا ۲۵۹۰ متر بوده و بام ایران لقب گرفته است.
این شهرستان دارای پنج دهستان با نامهای برف انبار، چشمه لنگان، عشایری قلعه سرخ، پیشکوه موگویی و پشتکوه موگویی، دو شهر با نام برف انبار و فریدونشهر و حدود 85 روستاست. این شهرستان در همسایگی استانهای لرستان، خوزستان و چهارمحال و بختیاری قرار دارد. در مرزبندی داخل استان نیز با شهرستانهای فریدن، چادگان و بویین و میاندشت همسایه میباشد. فریدونشهر به عنوان مرکز این شهرستان، در غربی ترین نقطه استان اصفهان و در دامنه کوههای زاگرس و فاصله تقریبی ۲۰۰ کیلومتری از مرکز استان و در دامنه قله دیدسری قرار دارد و توسط کوههای بلند احاطه شده است.
کروکی نمای کلی شهرستان فریدونشهر به همراه برخی قلل معروف
بیشتر مردم فریدونشهر را گرجی زبانان تشکیل داده و اکثر آنها نوادگان گرجیهایی هستند که توسط شاه عباس اول از گرجستان به ایران آورده شدند. در بخشهایی از کوهستانهای این شهر عشایر لر بختیاری نیز زندگی می کنند.
فریدونشهر دارای گوهستانهای برفگیر همراه با قلل معروفی از جمله دری، چال روغن، شاهان کوه (بلندترین قله استان اصفهان در طرح سیمرغ)، شاهان ۲، جوجره، گوروشان، هشتاد، ونیزان ، تتر، تسیخه، فردان و … میباشد.
بیشتر قلل این منطقه در ارتفاع حدود ۴۰۰۰ هستند و ارتفاع گیر آنها به شیب های متوسط تا تند انجام میشود.
کوه فردون از کوههای محبوب ساکنان پشت کوه می باشد بطوریکه حتی در فرهنگ و اشعار اقوام لر، این منطقه هم دارای محبوبیت خاصی است
از این جمله می توان به بیت
چی کلا پر پر کنم رم سر فردون اسم شانه کور کنم سی علی مردون
در اشعار گاگریو حماسی در وصف شير علی مردون اشاره نمود.
مشخصات قله فردان(فردون) :
کوه فردان(فردون) با ارتفاع ۳۹۲۵ متر در منطقه پشتکوه فریدونشهر در غرب استان اصفهان و در جنوب غربی فریدونشهر و غرب روستای کمران قرار گرفته است
این کوهستان سرچشمه آب کمران، کاهگان و آب سه پستان میباشد و روستاهای کمران، وزوه، کاهونک، کاهگان، دورک وستگان و کلوسه در دامنه های این کوه واقع شدهاند.
کوهستان فردان به موازات خط الراس شاهان کوه و زردکوه بختیاری قرار گرفته به طوریکه اگر برروی قله فردان (فردون) به سمت شمال شرقی نگاه کنیم، قلههای دری ، چال روغن، شاهان کوه، شاهان 2 ، جوجره و گوروشان به زیبایی تمام رخ نمایی مینمایند.
در پشت سر ما به سمت جنوب و جنوب شرقی خط الراس زیبای کرپوش و شاخ نرمشی و خط الراس زردکوه بختیاری در دور دست قابل مشاهده می باشد. همچنین دره سپستان در غرب قله فردان، این کوه را از قله ونیزان جدا میسازد.
این کوهستان به ریزش بهمنهای مهیب در فصل زمستان در بین اهالی منطقه معرف می باشد.
بیشتر این کوهستان در شیت شماره 5955 II NE و بخشی از آن هم در شیت شماره 5955 I SE سازمان نقشه برداری کشور قرار گرفته است.
نقشه توپوگرافی منطقه و مسیر صعود برروی نقشه شیت 5955 II NE
شرح گزارش صعود قله فردان (فردون) :
۲۲ شهریور ماه ۱۴۰۳
روز نخست:
با توجه به مسافت طولانی و خاکی بودن مسیر پشت کوه ساعت ۸ صبح روز پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ از اصفهان به سمت فریدوشنهر راه افتادیم در طی مسیر از شهرهای تیران، داران ، برف انبار عبور و پس از حدود ۴ ساعت به فریدونشهر رسیدیم.
در طول مسیر بعد از گذر از شهرستان تیران خط الراس و قله زیبای دالانکوه و رخ شمالی داراب شاه خودنمایی می نمود .
ناهار در فریدونشهر صرف و آخرین خریدهای لازم برای عزیمت به منطقه پشت کوه انجام شد و در نهایت حدود ساعت ۱۵ به سمت فریدونشهر و روستای کمران به راه افتادیم
در طی مسیر پس از میدانک اول وارد جاده پشت کوه شدیم و از جاده خاکی جدید که به پل رودخانه گوکان متصل می شود مسیر را ادامه دادیم این مسیر گردنه معروف گلونی را حذف و مسیر را کوتاه تر می نماید، بعد از کمی استراحت در کنار رودخانه کوکان به سمت روستای کمران به راه افتادیم.
رودخانه گوکان
نفرات شرکت کننده
از راست خانم سمیه پایمردی، علی فتحی، نوید منشوري، مختار یارعلی، زیبا ماجد، آرش بذرافشان، میلاد زمانی، محمد قدیریان، محمد صباغی، مجید داوری و یار همیشگی باشگاه اژکهن آقای عنایتی
حدود ساعت ۵ عصر به روستای کمران و پس از آن گردنه شادی رسیدیم
پس از بررسی منطقه ، کمپ برپا و بعد از یک دورهمی به یادماندنی، قرار بر حرکت تیم در ساعت ۴ صبح شد
محل کمپ در گردنه شادی روبروی دکل مخابرات
روز دوم:
صبح روز دوم بعد از بیدا باش و همکاری همه اعضای تیم با جمع آوری کمپ در ساعت ۳۰ / ۴ صبح به سمت قله به راه افتادیم ، نقطه شروع قله یال دکل مخابرات در گردنه شادی میباشد، این یال با وجود شیب زیاد به سرعت ارتفاع گرفته و بعد از حدود ۳ الی ۴ ساعت به ابتدای خط الراس فردان در ارتفاع حدود ۳۷۰۰ خواهد رسید.
شیب مسیر کمی تند ولی در فصلهای غیر برفی چالش خاصی به همراه نخواهد داشت.
در انتهای شیب ها و در ابتدای شروع خط الراس یک چشمه فصلی در اترتفاع ۳۷۵۰ متر وجود دارد که در موقع صعود تیم ما خشک شده بود.
طلوع زیبای خورشید به همراه آرامش مسیر و بوتههای گون از زیبایی های منطقه در فصل صعود ما بود.
ابتدای خطالراس فردان و نمای رشته کوه زرد کوه بختیاری
بعد از حدود نیم ساعت استراحت و صرف صبحانه مختصر به سمت قله به راه افتادیم
در ساعت ۳۰ / ۹ پس از حدود ۵ ساعت پیمایش به قله فردان به ارتفاع ۳۹۲۵ متر رسیدیم
صعود قله فردان باشگاه اژکهن اصفهان
پس از صعود قله و گرفتن عکس یادگاری به سمت مبدا صعود یا همان گردنه شادی به راه افتادیم و پس از نزدیک به ۴ ساعت فرود از شیب های تند مسیر به گردنه و با استراحتی مختصر به سمت فریدونشهر و اصفهان به راه افتادیم
برنامه در ساعت ۹ شب با توجه به ترافیک مسیر در دروازه تهران به اتمام رسید