باشگاه کوهنوردی اژکئئهن اصفهان
تلفن: ۷۲۲۹ ۴۱۱ ۰۹۱۳

گزارش برنامه ها

گزارش صعود به قله پوتک دنا – تابستان ۱۴۰۳

potakhead
سرپرست
محمد ذاکری
تاریخ برگزاری
30 و 31 شهریور 1403
منطقه
رشته کوه دنا
مربی
محمد ذاکری – سرقدم : آرش بذرافشان – عقب دار : جاوید کاظم زاده – پشتیبانی : کیوان زمانی
ارتفاع نقطه شروع
2200 متر
ارتفاع تقریبی قله
4290 متر
کل زمان پیمایش
18 ساعت
مسافت از اصفهان تا نقطه شروع
250 کیلومتر
نام روستا یا نقطه شروع
روستای خفر
درجه سختی برنامه
4 از 5 ( نیمه سنگین و نیمه فنی )
عکس و گزارش
مجید رشیدی / تهیه گزارش : آرش بذرافشان

متن گزارش

گزارش صعود به قله پوتک دنا – تابستان 1403

مشخصات منطقه :

سمیرم، شهری کوهستانی و زیبا در جنوب استان اصفهان، با طبیعت بکر و آب و هوای دلپذیر، یکی از مقاصد گردشگری محبوب در ایران است. این شهر در دامنه های شرقی رشته کوه زاگرس و در نزدیکی رشته کوه دنا قرار دارد و به همین دلیل، از آب و هوای کوهستانی با زمستان های سرد و تابستان های معتدل برخوردار است.

ویژگی های منطقه کوهستانی سمیرم:

  • ارتفاع: سمیرم با ارتفاع حدود 2500 متر از سطح دریا، به عنوان دومین شهر مرتفع ایران شناخته می شود. این ارتفاع بالا، باعث شده تا این منطقه از آب و هوای خنک و مطبوعی در فصل تابستان برخوردار باشد.
  • رشته کوه زاگرس: سمیرم در دامنه های شرقی رشته کوه زاگرس قرار دارد. این رشته کوه، با قله های سر به فلک کشیده، دره های عمیق و رودخانه های خروشان، مناظر طبیعی بسیار زیبایی را در این منطقه ایجاد کرده است.
  • رشته کوه دنا: سمیرم در نزدیکی رشته کوه دنا قرار دارد. این رشته کوه، با قله های پوشیده از برف، چشمه های جوشان و جنگل های انبوه، یکی از زیباترین مناطق کوهستانی ایران است.
  • آبشارها و چشمه ها: منطقه کوهستانی سمیرم، به دلیل داشتن بارش برف و باران فراوان، دارای آبشارهای متعدد و چشمه های جوشان است. آبشار سمیرم، یکی از معروف ترین آبشارهای این منطقه است.
  • مراتع و جنگل ها: منطقه کوهستانی سمیرم، دارای مراتع سرسبز و جنگل های انبوه است. این مراتع و جنگل ها، زیستگاه انواع گیاهان و جانوران وحشی هستند.

 

potak14

نمایی از یخچال پوتک در حال ذوب شدن – شهریور 1403

 

جاذبه های گردشگری منطقه کوهستانی سمیرم:

  • آبشار سمیرم
  • چشمه ناز ونک
  • روستای خفر
  • دریاچه سد حنا
  • روستای کمه
  • منطقه حفاظت شده دنا
  • آبشار آب ملخ
  • روستای بی بی سیدان

 

potak7

یخچال پوتک دنا – شهریور 1403

منطقه کوهستانی سمیرم، با داشتن طبیعت زیبا، آب و هوای مطبوع و جاذبه های گردشگری فراوان، مقصدی جذاب برای گردشگران و طبیعت دوستان است.

رشته‌کوه دنا، بخشی از رشته‌کوه بزرگ زاگرس است که در جنوب غربی ایران واقع شده و از شمال غربی به جنوب شرقی امتداد دارد. این رشته‌کوه، با قله‌های بلند و مناظر طبیعی بکر، یکی از زیباترین و مهم‌ترین مناطق کوهستانی ایران به شمار می‌رود.

ویژگی‌های مهم رشته‌کوه دنا:

موقعیت جغرافیایی:

  • رشته‌کوه دنا در مرز سه استان کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان و فارس قرار دارد.
  • این رشته‌کوه از شمال غربی در روستای کتا از توابع شهرستان دنا آغاز شده و تا منطقه کاکان در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی یاسوج پایان می‌یابد.
  • آبهای حوزه شمالی رشته کوه دنا به رودخانه ماربر سرازیر می‌شوند و آبهای حوزه جنوبی این رشته کوه به رودخانه خرسان سرازیر می‌شود و در نهایت با پیوستن آبهای شمالی و جنوبی رشته کوه دنا در منطقه آب ملخ ، آب های رشته کوه دنا به واسطه رودخانه خرسان به سمت رود کارون سرازیر می‌شود.

 

  ارتفاع و قلل:

  • دنا دارای بیش از ۴۰ قله بالای ۴۰۰۰ متر است.
  • بلندترین قله این رشته‌کوه، قاش مستان (بیژن ۳) با ارتفاع 4435 متر است که به بام زاگرس نیز معروف است.
  • طول و عرض: طول تقریبی این رشته‌کوه بین ۷۰ تا ۹۰ کیلومتر و عرض آن حدود ۱۵ کیلومتر است.

 

تنوع زیستی:

  • رشته‌کوه دنا به دلیل تنوع زیستی بالا، به عنوان یک منطقه حفاظت‌شده شناخته می‌شود.
  • این منطقه زیستگاه انواع گیاهان و جانوران وحشی از جمله خرس قهوه‌ای، پلنگ، گرگ، کل و بز است.

 

 جاذبه‌های گردشگری:

  • دنا به دلیل داشتن مناظر طبیعی زیبا، چشمه‌های جوشان، آبشارها و قله‌های مرتفع، مقصدی جذاب برای کوهنوردان و طبیعت‌گردان است.
  • از جمله جاذبه‌های گردشگری این منطقه می‌توان به دریاچه کوه گل، چشمه میشی و آبشار دره ناری اشاره کرد.

رشته‌کوه دنا، با طبیعت بکر و مناظر خیره‌کننده‌اش، یکی از گنجینه‌های طبیعی ایران است که هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند.

مشخصات قله :

قله پوتک، یکی از قله‌های شاخص در رشته‌کوه دنا است که در بخش قلل کاسه خفر قرار دارد. این قله با صلابت و زیبایی خاص خود، مقصدی جذاب برای کوهنوردان و طبیعت‌گردان محسوب می‌شود.

 

ویژگی‌های قله پوتک:

موقعیت جغرافیایی:

  • قله پوتک در رشته‌کوه دنا، در نزدیکی منطقه خفر واقع شده است.
  • این قله بخشی از قلل کاسه خفر در دنا به شمار می‌آید و به قلل بخش غربی رشته کوه دنا بسیار نزدیک است.

 

  ویژگی‌های طبیعی:

  • قله پوتک دارای مسیری صخره‌ای و نسبتاً سخت برای صعود است.
  • این قله با مناظر طبیعی بکر و چشم‌نواز، تجربه‌ای منحصربه‌فرد را برای کوهنوردان فراهم می‌کند.
  • قلل کاسه پوتک:پوتک،ایستگاه،قلات بزی،آب سپاه و فردای قیامت.

 

potak12jpg

حوالی گردنه پوتک با پس زمینه ای از مسیر روستای خفر و دره پوتک – شهریور 1403

  اهمیت برای کوهنوردان:

  • صعود به قله پوتک، به دلیل مسیر صخره‌ای و چالش‌برانگیز، برای کوهنوردان حرفه‌ای و علاقه‌مندان به صعودهای فنی جذابیت دارد، به علاوه ارتفاع تقریبی قله پوتک  4290 متر از سطح دریاست.

 

نکات مهم برای صعود:

  • صعود به قله پوتک نیازمند آمادگی جسمانی بالا و تجربه کوهنوردی است.
  • به دلیل شرایط آب و هوایی متغیر در کوهستان، همراه داشتن تجهیزات مناسب و کافی ضروری است.
  • رعایت نکات ایمنی و توجه به راهنمایی‌های افراد محلی و مجرب، از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

قله پوتک با طبیعت بکر و مناظر خیره‌کننده‌اش، یکی از مقاصد جذاب برای کوهنوردان و طبیعت‌گردان در رشته‌کوه دنا به شمار می‌رود.

شرح گزارش برنامه :

روز نخست :

بر اساس برنامه از پیش تعیین شده ساعت 5:00 صبح جمعه 30 شهریور 1403 با یک دستگاه مینی بوس بنز و تعداد 18 نفر شرکت کننده به قصد تلاش برای صعود به قله پوتک دنا از اصفهان به سمت شهرستان سمیرم در 165 کیلومتری جنوب غربی اصفهان و روستای خفر در فاصله 245 کیلومتری اصفهان رهسپار می‌شویم. آخرین جمعه تابستان است و اندکی از گرمای شدید تابستان کاسته شده و خنکای صبحگاهی دارای طراوت و شادابی خاصی از جنس پاییز زود رس به ما می‌دهد. از جاده اصفهان – شیراز  به سمت مقصد حرکت می‌کنیم و با پشت سرگذاشتن شهرضا از کمربندی شهرضا وارد جاده شهرضا – سمیرم می‌شویم. ساعت 7:10 به سمیرم با ارتفاع 2500 متر میرسیم و برای صرف صبحانه توقف میکنیم، با وجود هوای غبارآلود رشته کوه زیبای دنا با قلل سر به فلک کشیده اش از سمیرم دیده می‌شوند. پس از صرف صبحانه‌ای دلچسب در ساعت 7:45 دوباره به راه می افتیم و از سمیرم وارد جاده منتهی به حنا می‌شویم، با پشت سرگذاشتن حنا در 10 کیلومتری باقی مانده به روستای کمه در جاده حنا – کمه با انحراف به سمت راست در جهت جنوب به سمت روستای مورک و پل مورک رهسپار می‌شویم. با عبور از پل مورک رودخانه ماربر در جبهه شمالی رشته کوه دنا را پشت سرگذاشته و وارد جاده پر پیچ و خم منتهی به روستای ییلاقی خفر می‌شویم. در این مسیر از آنجایی که در روزهای پایانی تابستان هستیم باغ‌های زیبای سیب منظره‌ای زیبا و جلوه‌ای چشم نواز به دیدگان ما می‌دهند. به هر صورت با ادامه مسیر پس از پشت سرگذاشتن پیچ و خم‌های پیاپی سرانجام در ساعت 10:00 به روستای خفر با ارتفاع 2200 متر می‌رسیم.

 

potak18

نمایی از قله پوتک در نقطه آغاز پیمایش – ارتفاع 2200 متر

پس از پیوستن سرپرست و مربی محترم برنامه جناب ـآقای محمد ذاکری به تیم آماده انتقال وسایل و لوازم از مینی بوس به وانت نیسان می‌شویم، چرا که برای جلوگیری از اتلاف وقت مسافت حدود 2 کیلومتر حدفاصل روستای خفر تا انتهای باغ‌های سیب که در واقع ابتدای مسیر پیمایش ما و به عبارتی ابتدای دره پوتک می‌باشد را لازم است با وانت نیسان پشت سر بگذاریم. ساعت 10:45 پس از یک نیسان سواری نه چندان طولانی در بین کوچه باغ‌های سیب سرانجام به اتنهای جاده خاکی و در واقع ابتدای دره منتهی به چشمه پیدنی میرسیم.

 

potak16

گردنه و قله پوتک در یک قاب از ابتدای مسیر پیمایش

ساعت 11:00 برای آنکه برای افراد محلی که در حال چیدن سیب هستند مزاحمت ایجاد نکنیم به سرعت در یک ستون به راه میفتیم و پیمایش را از ارتفاع 2200 متر آغاز میکنیم و از سمت باغ‌های سیب به سمت بیشه زاری زیبا در ابتدای دره پوتک میرویم، پس از 10 دقیقه پیمایش در فضایی باز در کنار رودخانه پوتک جلسه معارفه، تقسیم وظایف برگزار می‌شود و پس از گرم کردن افراد شرکت کننده دوباره پیمایش را از سر میگیریم.

 

potak20

گرم کردن تیم توسط سرپرست برنامه و جلسه معارفه و تقسیم وظایف

از سمت چپ رودخانه و دره منتهی به آبشار خفر و چشمه پیدنی مسیر پاکوب را در جهت جنوب و جنوب غربی ادامه می‌دهیم . مسیر بسیار زیبا و صدای دلنشین و روح نواز آب خروشان در اثر ذوب شدن یخچال های بالادست در تنگ پوتک آهنگ زیبایی به ریتم گام برداری ما با کوله‌های سنگین می‌دهد !

 

potak21

ابتدای مسیر حرکت به سمت محل کمپ

رفته رفته با پشت سرگذاشتن بخش‌های مختلف مسیر و به آب زدن و حرکت در طرفین رودخانه به نقطه ای از مسیر مشرف به یال بن شاهی منتهی به قلل لوکوره در سمت راست رودخانه میرسیم، به عبارتی از این نقطه به عنوان دوآب هم یاد کرد.

 

potak2

در مسیر یخچال پوتک به سمت محل کمپ با نمایی از یال سنگی منتهی به قله پوتک

به هر روی مسیر و هدف ما برای برقراری کمپ چشمه پیدنی است و باید از سمت چپ دوآب به نقطه مد نظر برسیم، پاکوب را از سمت چپ در جهت جنوب غربی در بالا دست یخچال قطور و عظیم پوتک به سمت محل کمپ مذکور ادامه می‌دهیم تا جایی در حوالی آبشار خفر ، از پاکوب به سمت   یخچال پوتک متمایل شده و ادامه مسیر را پس از بررسی سرپرست و کادرفنی تیم با رعایت فاصله قانونی نفرات از یکدیگر و احتیاط کامل از روی یخچال به سمت محل کمپ ادامه می‌دهیم.

 

potak1

در مسیر یخچال پوتک به سمت محل کمپ

پس از فراز و نشیب های مختلف سرانجام از مسیر یخچال خارج میشویم و در انتهای دره به جایی میرسیم که هیچ اثری از یخچال‌ها نیست و در اثر گرما همه یخچال‌ها ذوب شده‌اند. ارتفاع حدود 3000 متر است و ما پس از یک پیمایش سنگین  5 ساعته با کوله‌های سنگین سرانجام ساعت 16:00 به چشمه پیدنی جهت برپایی کمپ می‌رسیم، پس از سرد کردن کامل بدن برای برپایی کمپ اقدام می‌کنیم .

 

potak13

محل کمپ مشرف به چشمه پیدنی – ارتفاع حدود 3000 متر

هوا بسیار مطبوع است و همه چیز مهیای برپایی یک کمپ عالی و یک شب مانی رویایی زیر آسمان زیبا و پر ستاره منطقه کوهستان زیبای دنا ست. پس از برپایی کمپ و صرف وعده‌ای مقوی و ریکاوری، سرپرست برنامه صعود فردا و نکات لازم برای صعود به قله پوتک را اعلام می‌کند و با هماهنگی کادر فنی تیم قرار براین می‌شود که ساعت 4:00 صبح بیدارباش انجام شود و ساعت  4:30 صبح به سمت قله حرکت کنیم.

 

potak6

در محل کمپ پوتک – ارتفاع : حدود 3000 متر

پس از اعلام برنامه صعود توسط سرپرست، در ساعت 21:00 زیر آسمان پر ستاره کوهستان دنا به خواب می‌رویم.

روز دوم :

براساس برنامه اعلام شده توسط سرپرست ساعت 4:00 صبح 30 شهریور 1403 بیدارباش و پس از صرف صبحانه ای سبک و مقوی و جمع آوری وسایل با کوله‌های سبک در ساعت 4:30 صبح پس از گرم کردن و انجام حرکات کششی با ریتمی ملایم از ابتدای دره کالادون منتهی به گردنه پوتک پیمایش را آغاز می‌کنیم.

 

potak19

طلوع زیبای آفتاب و نایی از قله موروگل از دره منتهی به گردنه پوتک

به علت ذوب شدن کامل یخچال در این دره منتهی به گردنه پوتک از مسیری صعب العبور و پر چالش که سراسر سنگلاخ است به سمت بالا حرکت میکنیم. دیواره ها و یال های سنگی خشن و در عین حال زیبای طرفین دره فضایی چشم نواز و آرامش خاصی در حین پیمایش با وجود چالش‌های مسیر به ما می‌دهد.

potak17

گردنه پوتک – ارتفاع : حدود 4000 متر

در میانه مسیر پس از چند مرتبه استراحت های کوتاه پیمایش دره را به سرانجام میرسانیم و در ساعت 9:30 صبح از گردنه پوتک به سمت چپ در جهت شرق سوار بر یال سنگی منتهی به قله پوتک به سمت این قله حرکت می‌کنیم. با دقت و احتیاط سوار بر یال سنگی پوتک با ریتمی آهسته و پیوسته و در عین حال ایمن و پر قدرت مسیر را به انتها میرسانیم و سر انجام در ساعت 10:40 برفراز چکاد زیبای پوتک به ارتفاع 4290 متر از مجموعه قلل کاسه خفر می‌ایستیم.

 

potak4

قله پوتک – ارتفاع : 4290 متر

از جهت شرق قلل مرکزی دنا از جمله قاش مستان و موروگل، ماش و برج، هرم و قزل قله به وضوح نمایان هستند. در جهت غرب نیز قلل سر به فلک کشیده ایستگاه، آب سپاه، فردای قیامت خودنمایی می‌کنند. در جهت جنوب جنگل‌های زیبای بلوط منطقه یاسوج و در جهت شمال باغ‌های زیبای سیب روستای خفر و مسیر پیمایش ما به وضوح قابل مشاهده است.

 

potak15

نمایی از قلل قاش مستان و موروگل بلندترین قلل رشته کوه دنا

پس از ثبت عکس‌های یادگاری و تبریک و شادباش نفرات تیم برای صعود به قله و انجام استراحت کوتاهی و ریکاوری سریع با انسجام دوباره تیم با احتیاط کامل در ساعت 11:15 به سمت محل کمپ از همان مسیر صعود حرکت میکنیم.

 

potak3

در مسیر بازگشت از قله پوتک به سمت کمپ

potak5

مسیر دست به سنگ در بازگشت از قله پوتک – ارتفاع : حدود 3900 متر

سرانجام ساعت 14:30 به محل کمپ میرسیم و پس از جمع‌ آوری وسایل و تجهیزات و صرف میان وعده‌ای سبک و مقوی در ساعت 15:00 باز هم از همان مسیر پیمایش رفت به سمت رو ستای خفر حرکت می‌کنیم و در نهایت ساعت 18:30 به باغ‌های سیب میرسیم و با پیمایش حدود 21 کیلومتر در مدت زمان کل پیمایش در حدود  18 ساعت برنامه به پایان میرسد.

 

potak10

در مسیر بازگشت از کمپ به سمت روستای خفر

ساعت 18:40 پس از سرد کردن کامل بدن و انتقال وسایل به وانت نیسان به سمت روستای خفر و خانه کوهنوردان برج آسمانی جهت تعویض لباس و انجام ریکاوری می‌رویم. ساعت 19:45 پس از تعویض لباس، ریکاوری و صرف وعده‌ای غذای مقوی و دلچسب به سمت سمیرم و اصفهان حرکت میکنیم و سرانجام ساعت 23:45 به اصفهان میرسیم.

 

potak8

یخچال پوتک در مسیر بازگشت از کمپ به سمت روستای خفر