باشگاه کوهنوردی اژکئئهن اصفهان

تلفن: ۷۲۲۹ ۴۱۱ ۰۹۱۳

گزارش برنامه ها

گزارش صعود به قله کینو

صعو ود قله کینو در استان خوزستان
سرپرست
آرش بذرافشان
تاریخ برگزاری
۱۹ و ۲۰ مهر ۱۴۰۳
منطقه
خوزستان – بازفت
مربی
جاوید کاظم زاده
ارتفاع نقطه شروع
۲۲۴۰ متر
ارتفاع تقریبی قله
۳۷۴۵ متر
کل زمان پیمایش
12 ساعت
مسافت از اصفهان تا نقطه شروع
320 کیلومتر
نام روستا یا نقطه شروع
روستای لبد علیا – دکل مخابراتی – کمپ کوهنوردی کینو
درجه سختی برنامه
4 از 5
عکس و گزارش
مجید رشیدی – آرش بذرافشان

متن گزارش

گزارش صعود به قله کینو

باشگاه کوهنوردی اژکهن اصفهان

مشخصات منطقه :

خوزستان یکی از استان های زیبای ایران زمین در جنوب غربی سرزمین پارس است، که جنوب این استان پهناور بر کرانه های خلیج فارس سایه افکنده و به واسطه اینکه این استان در جوار خلیج فارس و اروند رود واقع شده، از لحاظ استراتژیک و ترانزیتی، در ایران دارای جایگاه ویژه ای می‌باشد. به لحاظ تاریخی استان خوزستان یکی از قدیمی ترین مناطق مسکونی فلات ایران به حساب می‌آید. به عبارتی اسناد تاریخی موجود نشان می‌دهد که پیشینه سکونت انسان در این منطقه به 2700 سال پیش از میلاد مسیح و شکل گیری تمدن عیلام در هزاره سوم پیش از میلاد باز می‌گردد. به علاوه نام خوزستان به اشکال مختلف در سنگ نوشته های دوران هخامنشی تا ساسانی به صورت هوزستان یا هوژستان به دفعات تکرار و ثبت شده است.

گزارش برنامه صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
سازه های آبی شوشتر – تمدن عیلام

عکس 2 – سازه های آبی شوشتر – تمدن عیلام

واژه خوزستان به معنای سرزمین « خوزها » است. خوز یا هوز در لغت به معنای نیشکر یا شکر است و به واسطه اینکه در این منطقه از دیرباز مزارع نیشکر وجود داشته با نام خوزستان یا شکرستان از آن یاد میکنند، البته برخی منابع خوز را در معنای کلی جلگه نیز معنا کرده اند که آن هم گواهی بر وجود جلگه های فراوان در سرتاسر استان خوزستان است. نام اهواز بزرگنرین شهر و مرکز استان خوزستان نیز از همین کلمه است. اخواز یا الاخواز جمع کلمه خوز و اهواز یا الاهواز جمع کلمه هوز می‌باشند.
موقعیت استان خوزستان همانطور که گفته شد بسیار استراتژیک و با هفت منطقه متفاوت و مختلف در همسایگی است، به این صورت که خوزستان از شمال به استان لرستان، از شمال شرق و شرق به استان چهار محال و بختیاری، از شمال غرب با ایلام، از جنوب شرقی به کهگیلویه و بویراحمد، از جنوب به بوشهر و خلیج فارس و از غرب به کشور عراق محدود می‌شود.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
زیگورات چغازنبیل – شوش

عکس 3 – زیگورات چغازنبیل – شوش

جغرافیای استان بسیار متفاوت، مختلف و متنوع است خوزستان از شمال و شرق به واسطه رشته کوههای زاگرس احاطه شده است. خوزستان شامل دو منطقه جغرافیایی متفاوت کوهستانی و جلگه ای است . با پیشروی از شمال استان خوزستان به سمت جنوب این استان رفته رفته از ارتفاع کوهها کاسته شده و جای خود را به تپه ماهورها ، جلگه ها و سرزمین‌های پست و کم ارتفاع و در عین حال حاصلخیز با پوشش گیاهی قابل ملاحظه می‌دهد. در واقع دو پنجم کل مساحت این استان کوهستانی و سه پنجم آن جلگه ای می‌باشد. در جلگه خوزستان به واسطه شیب کم و دارا بودن گنبدهای نمکی در برخی نقاط شاهد شور شدن منابع آبی و خاکی در این استان هستیم.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
دریاچه سد کارون 4

عکس 4 – نمایی از دریاچه سد کارون 4

خوزستان به عنوان پر آب ترین استان ایران، دارای پنج رود بزرگ شامل کارون ، دز ، کرخه ، اروندرود و هندیجان است که از کوههای زاگرس سرچشمه می‌گیرند و پس از سیراب کردن جلگه خوزستان به طور مستقیم یا غیر مستقیم به خلیج فارس سرازیر می‌شوند. کارون به عنوان بزرگترین رود ایران و خوزستان از کوههای زاگرس مرکزی سرچشمه می‌گیرد و در ادامه در جنوب شوشتر رود دز به این رود می‌پیوندد و سپس در نزدیکی دهانه اروندرود در خلیج فارس، به این رود سرازیر می‌شود.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
رود کارون و پل معلق اهواز

عکس 5 – نمایی از رود کارون و پل معلق اهواز

مشخصات قله :

قله کینو مرتفع ترین قله استان خوزستان با ارتفاع 3745 متر در شمالی ترین نقطه خوزستان واقع شده و به عنوان بام خوزستان و بلندترین نقطه این استان محسوب می‌شود. منطقه بازفت در شمال این کوهستان مرز بین کوهستان زردکوه بختیاری و استان چهار محال با کوهستان کینو و استان خوزستان است. کینو در شمال غربی استان چهارمحال و بختیاری و شمال شرق استان خوزستان واقع شده است. کوه کینو به واسطه موقعیت خاص محل عبور عشایر دامدار استان های هم جوار است به ویژه عشایر بختیاری به سمت ییلاق یا قشلاق می‌باشد. این کوه با اینکه در نزدیکی دشت و جلگه گرم خوزستان واقع شده است، به عنوان برف گیر ترین کوه رشته کوه زاگرس مرکزی شناخته می‌شود و دارای یخچال ها و برف چال های دائمی می‌باشد. نام کینو به واسطه همین خصیصه برف گیر بودن آن است، در واقع وجه تسمیه کینو به انباشته شدن برف نو بر روی برف کهنه در زبان محلی بر میگردد که اصطلاحا کینو نامیده می‌شود. ‌

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
قله کینو بام استان خوزستان 20 مهرماه 1403 ساعت 10:30

عکس 6 – تابلوی قله کینو

چکاد کینو از چهار مسیر مختلف از جهات متفاوت شامل شرقی ( روستای لبد )، جنوبی ( تنگ آب سرده )، شمال غربی ( روستای احمد فداله ) و شمالی ( روستای لیروک ) قابل دستیابی هستند، که صعود از مسیر شرقی رایج ترین و در عین حال کوتاهترین و با درجه سختی پایین تر نسبت به سه مسیر دیگر می‌باشد. جاده دستیابی به مبدا صعود قله کینو از مسیر شرقی به این صورت است که شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری به از جاده خوزستان پس از پشت سرگذاشتن گردنه چری وارد منطقه بازفت شده و پس از ادامه مسیر و گذر از چمن گلی به سمت جاده مسجد سلیمان رهسپار می‌شویم و پیش از رسیدن به گردنه تاراز دو راهی سمت راست به سمت سد و نیروگاه لیروک رفته و پس از طی حدود 8 کیلومتر در جاده روستای لبد، پیش از رسیدن به روستای لبد به دکل مخابراتی و کمپ کوهنوردی کینو می‌رسیم.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
طبیعت زیبای کوهستان کینو

عکس7 – نمایی از طبیعت زیبای زاگرس، کوهستان کینو

از دکل مخابرات که نقطه آغاز پیمایش قله کینو می‌باشد با حرکت به سمت جنوب وارد پاکوب اساسی و زیگزاگ می‌شویم و پس از پشت سرگذاشتن شیب های تند اولیه مسیر در حدود 3 ساعت پیمایش به گوسفند سرای مناسب برای کمپ و استراحت میرسیم و با ادامه مسیر در همین امتداد شیب پایانی که در فصل بهار دارای یخچال است عبور کرده و به کاسه کینو و چال گرگ کش رسیده و در نهایت با پیمایش مسیر در کاسه یا یال های سمت چپ و راست کاسه کینو در جهت غرب به قله کینو می‌توان دست یافت.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
ابتدای مسیر صعود به قله کینو

عکس 8– ابتدای مسیر شرقی پیمایش به سمت قله کینو – ارتفاع حدود : 2500 متر

شرح گزارش برنامه :

روز نخست :

طبق برنامه ریزی از پیش تعیین شده باشگاه کوهنوردی اژکهن با تعداد 15 نفر شرکت کننده و یک دستگاه مینی بوس بنز ، ساعت 13:30 روز پنج شنبه 19 مهرماه 1403 از اصفهان به سمت شهرکرد رهسپار شدیم. ساعت 14:30 پس از گذر از شهرکرد وارد جاده خوزستان به سمت بازفت شده و برنامه را ادامه می‌دهیم. مناظر بسیار زیبا در یک عصر پاییزی خستگی نشستن در مینی بوس را تا حدی کاهش می‌دهد. با عبور از گردنه چری و چشمه گردویی در منطقه دشتک، وارد منطقه بازفت می‌شویم و جاده پر پیچ و خم کوهستانی را به سمت مسجد سلیمان ادامه می‌دهیم. پس از روستای چمن گلی با طی حدود 130 کیلومتر مسافت، پیش از رسیدن به گردنه تاراز از سمت راست به طرف نیروگاه و سد لیروک رهسپار می‌شویم و با ادامه جاده به سمت روستای لبد علیا ، با طی 8 کیلومتر مسافت پیش از رسیدن به روستای لبد به محل کمپ کوهنوردی کینو در کنار دکل مخابراتی که مجهز به محل پارک وسایل نقلیه، تانک آب آشامیدنی، سرویس بهداشتی و سوپر مواد غذایی است، می‌رسیم. ساعت 20:30 اقدام به برپایی چادرها میکنیم و پس از هماهنگی با نفرات شرکت کننده برای بیدارباش و صرف شام سبک و مقوی در زیر آسمانی زیبا و پر ستاره و هوایی خنک در ساعت 22:30 برای چند ساعتی خواب پیش از صعود آماده می‌شویم.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
اصفهان 19 مهرماه 1403 ساعت 13:00

عکس9– آغاز برنامه، پیش از حرکت به سمت منطقه کینو بختیاری

روز پایانی :

ساعت 2:30بامداد جمعه 20 مهرماه 1403 طبق اعلام شب گذشته بیدار باش و پس از جمع آوری کمپ و صرف صبحانه ای سبک و مقوی در ساعت 3:15 نفرات برای هماهنگی های پیش از صعود، معارفه ، تقسیم وظایف و انجام حرکات کششی در کنار یکدیگر جمع شده و در نهایت ساعت 3:30 با تعداد 15 نفر در قالب تیم باشگاه کوهنوردی اژکهن اقدام به آغاز پیمایش از ارتفاع 2240 متر میکنیم.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
طلوع خورشید از پس ارتفاعات زردکوه بختیاری

عکس 10- طلوع زیبای صبح، دامنه شرقی کوهستان کینو بختیاری

از پاکوب اساسی و زیگزاگ در دامنه های شرقی کوهستان کینو در بین پوشش گیاهی قابل ملاحظه گون ها به ابتدای شیب های تند مسیر شرقی قله کینو می‌رسیم. پاکوب را به سمت غرب و شمال غرب ادامه می‌دهیم و پس از پشت سرگذاشتن شیب های تند مسیر ساعت 6:30 به گوسفند سرایی بسیار مناسب جهت کمپ و استراحت در ارتفاع 3050 متر می‌رسیم. یک ساعت از طلوع خورشید میگذرد و ما مدت 3 ساعت پیمایش کرده ایم و پس از استراحت های کوتاه در مسیر، در این محل برای استراحت بیشتر و خوردن لقمه ای صبحانه توقف میکنیم.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
ابتدای مسیر پیمایش

عکس11 – ابتدای مسیر پیمایش به سمت چکاد کینو – ارتفاع : حدود 3000 متر

ساعت 6:50 مسیر پاکوب را ادامه می دهیم. شیب نسبتا تند است ولی با زیگزاگ کردن مسیر پیمایش در این شیب کار چندان دشواری نخواهد بود. ساعت 9:00 پس از طی آخرین شیب سرانجام به نزدیکی چال یا کاسه کینو و محل چال گرگ کش در ارتفاع حدود 3500 می‌رسیم.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
در مسیر کاسه کینو

عکس 12– بخش پایانی شیب های مسیر در نزدیکی کاسه کینو – ارتفاع : حدود 3400 متر

در این نقطه سرعت باد قابل ملاحظه بوده و دمای هوا اندکی افت می‌کند با افزودن بالا پوش ها و خوردن آب تنقلات در کاسه خالی از برف و یخچال کینو به سمت غرب و جنوب غرب در پاکوب داخل کاسه به مسیرمان به سمت قله کینو حرکت میکنیم و پیمایش را از داخل کاسه به سمت قله ادامه می‌دهیم. داخل کاسه برف چال های خالی از برف و یخ یا محتوی مقدار کمی از باقی مانده یخچال ها به چشم میخورد که در نوع خود جالب و دیدنی است.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
دشت چال گرگ کش

عکس13 – ابتدای کاسه کینو و دشت چال گرگ کش – ارتفاع : حدود 3500 متر

مسیر پیمایش را در کاسه کینو ادامه داده و پس از رسیدن به نقطه پایانی مسیر در کاسه با حرکت به سمت چپ دیواره های شمالی و پوشیده از یخچال قله کینو در جهت جنوب حرکت کرده و سوار بر یال اصلی به سمت پاکوب منتهی به قله کینو در جهت غرب و جنوب غرب می‌رویم. سرانجام با پیمایش مسیر انتهایی در ساعت 10:30 به چکاد هموار، وسیع و میدان گونه کینو در ارتفاع 3745 متر می‌رسیم.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
برفراز چکاد کینو باشگاه کوهنوردی اژکهن اصفهان

عکس 14– برفراز چکاد کینو بختیاری، بام استان خوزستان – ارتفاع : 3745 متر

برفراز بام خوزستان قله کینو به علت وجود گرد و غبار مناطق اطراف آنچنان واضح نیست، فقط منطقه قابل رویت ، منطقه بازفت و بخشاب زردکوه است و آنچه بیش از همه خودنمایی می‌کند قلل غربی زردکوه و برفراز آن ها قله سر به فلک کشیده هفتنان با ارتفاع 4100 متر است. به هر صورت پس از ثبت چند عکس و فیلم یادگاری و تبریک و شادباش نفرات تیم با یکدیگر در ساعت 10:50 اقدام به پیمایش برای فرود به سمت مبدا صعود از همان مسیر رفت می‌کنیم.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
مسیر فرود

عکس15 – در مسیر بازگشت از قله کینو

خورشید مایل شده و آسمان رفته رفته از ابرهای سفید پر می‌شود و به سرعت باد افزوده می‌شود. ساعت 11:00 به ابتدای مسیر در کاسه کینو زیر قله کینو میرسیم و با ادامه پاکوب از همان مسیر صعود اقدام به فرود میکنیم و پس از صرف میان وعده مختصر در میانه مسیر فرود، سرانجام ساعت 15:30 به محل پارک مینی بوس در کمپ کوهنوردی کینو می‌رسیم. ساعت 16:30 پس از تعویض لباس، صرف ناهاری مختصر ،بستن کوله پشتی های روی باربند مینی بوس و مستقر شدن نفرات تیم در مینی بوس به سمت بازفت، شهرکرد و اصفهان رهسپار میشویم. پس از توقف های کوتاه در مسیر برگشت و صرف شام دلچسب پس از صعود در یکی از کبابی های منطقه بازفت، به سمت گردنه چری، شهرکرد و اصفهان رهسپار شده و سرانجام در ساعت 2:00 بامداد شنبه 21 مهرماه 1403 به اصفهان می‌رسیم.

گزارش صعود به قله کینو بام استان خوزستان به سرپرستی آرش بذرافشان
طبیعت زاگرس کوهستان کینو

عکس 16 – طبیعت زیبای دامنه های شرقی کوهستان کینو

لازم به ذکر است که باشگاه کوهنوردی اژکهن اصفهان این برنامه را به صورت مشترک و همزمان با باشگاههای دنا و آرین اصفهان و باشگاه آرش چرمهین در قالب تیم های مجزا و مستقل از یکدیگر در منطقه کوهستان کینو بام استان خوزستان اجرا نمود.