باشگاه کوهنوردی اژکئئهن اصفهان

تلفن: ۷۲۲۹ ۴۱۱ ۰۹۱۳

گزارش برنامه ها

گزارش برنامه صعود به قله آزادکوه

گزار صعود آزادکوه باشگاه اژکهن
سرپرست
آرش بذرافشان
تاریخ برگزاری
۱ و ۲ شهریور ۱۴۰۳
منطقه
مازندران – نور – جاده یوش و بلده – روستای کلاک
مربی
مژگان حسن پور – جاوید کاظم زاده – مسعود پورمیدانی
ارتفاع نقطه شروع
۲۵۰۰ متر
ارتفاع تقریبی قله
۴۳۵۵ متر
کل زمان پیمایش
۱۲ ساعت
مسافت از اصفهان تا نقطه شروع
۵۵۰ کیلومتر
نام روستا یا نقطه شروع
روستای کلاک – ارتفاع ۲۵۰۰ متر
درجه سختی برنامه
عکس و گزارش
مجید رشیدی – نرجس خادمی/ تهیه گزارش : آرش بذرافشان

متن گزارش

مشخصات منطقه قله آزادکوه از مسیر کلارک :
شهرستان نور به عنوان یکی از زیباترین شهرهای استان مازندران، یکی از قدیمی ترین نواحی شهرنشین مازندران کنونی یا طبرستان کهن بوده که به گواهی تاریخ از آن به نام « رستمدار » یاد شده است. نور از جنوب به کوههای پوشیده از درختان پهن برگ و همچنین ارتفاعات البرز مرکزی و از شمال به دریای خزر ، از غرب به شهر رویان و از شرق به ناحیه رستم رود مشرف است.
مردم نور از قومیت طبری هستند و به زبان مازندرانی گویش می‌کنند، مردم شهرستان نور گویش مازندرانی را با لهجه کجوری صحبت می‌کنند، که این گویش شباهت بسیار زیادی به سخن گفتن مردم نوشهر و چالوس دارد.
جاده یوش و بلده به طول 110 کیلومتر به صورت شرقی – غربی ، حدفاصل 40 کیلومتری آمل از جاده هراز تا پل زنگوله در فاصله 70 کیلومتری چالوس در جاده چالوس کشیده شده و یکی از زیباترین جاده های شمال ایران محسوب می‌شود، که از شمال به جنگل های هیرکانی بخش نور و دریای خزر و از جنوب به منطقه البرز مرکزی و قلل سربه فلک کشیده آن مشرف شده است. این جاده تنها جاده ای است که سبب پیوند دو جاده زیبا و پرتردد منتهی به شمال ایران یعنی هراز و چالوس می‌شود.

بلده یکی از شهرستان های استان مازندران با آب و هوای ییلاقی و مناظر زیبا و چشم نواز از بخش نور مازندران می‌باشد،که از طریق سه جاده به شهرهای شمالی و تهران قابل دسترس است، به این صورت که در حد فاصل 53 کیلومتری جاده هراز، 55 کیلومتری جاده چالوس و 85 کیلومتری نور واقع شده است. بلده از غرب به جاده چالوس و از شرق به جاده هراز منتهی می‌شود و از شمال و شمال شرقی به به واسطه جاده های کوهستانی و مسیرهای جنگلی به مناطق نور، کجور و رویان نیز منتهی می‌شود.
یوش، روستایی از توابع بخش بلده از شهرستان نور در استان مازندران است و به واسطه اینکه زادگاه نیمایوشیج پدر شعر نو فارسی می‌باشد، در بین روستاهای تاریخی و توریستی ایران دارای شهرت فراوان است. یکی از مهمترین منابع آبی این روستا از دیرباز تا کنون « اوزرود » یکی از دو سرشاخه اصلی رود هراز در پایین دست و جنوب این روستا است که در دامپروری، باغداری، کشاورزی و زنبورداری اهالی این روستا نقش به سزایی ایفا می‌کند.

مشخصات قله :
قله مخروط شکل آزادکوه به ارتفاع 4355 متر از سطح دریا، یکی از بلندترین قلل سربه فلک کشیده و شاخص رشته کوه البرز در بخش البرز مرکزی است که با لقب « شاهزاده کج گردن » از آن یاد می‌شود. علت نامگذاری این قله با نام آزادکوه به واسطه تنها یال متصل از جبهه جنوبی این کوهستان به رشته کوه البرز و منطقه البرز مرکزی است. قله آزادکوه همانطور که از نامش برمی‌آید از تمامی جهات، با یال های آزاد و غیر متصل و غیرمرتبط با رشته کوه البرز، بخش البرز مرکزی در یکی از شمالی ترین نقاط رشته کوه البرز واقع شده و فقط از طریق یال جنوبی و به واسطه قلل چورن شمالی و جنوبی به گردنه کهون به بخشاب های شاخص و نامدار البرز مرکزی از جمله کمانکوه که علاوه بر قله کمانکوه ، قلل سرماهو، یخچال، سوتک بزرگ و سوتک کوچک را در خود جای می‌دهد، متصل است. همچنین بخشاب نرگسها تا قله خلنو بزرگ، تیغه های ژاندارک و قله برج ورزا از نزدیکترین قلل و بخشاب های شاخص و متصل به یال جنوبی آزادکوه یا شاهزاده کج گردن هستند. این قله از مسیرهای مختلف قابل صعود است که رایج ترین و کوتاهترین مسیر صعود آن مسیر شمال شرقی و روستای کلاک می‌باشد. مسیر دیگر که نسبت به مسیر کلاک کمی طولانی تر است، مسیر روستای نسن و جبهه شمال غربی است. این دو مسیر هر دو از جاده یوش و بلده در شمال آزادکوه قابل دسترسی هستند. اما طولانی ترین مسیر صود آزادکوه دره وارنگرود است که از جاده چالوس نرسیده به پیست اسکی دیزین پس از عبور از روستای گاجره می‌توان به ابتدای دره وارنگرود در جبهه جنوب آزادکوه به آن دست یافت. دره وارنگرود یک دره طولانی، زیبا و پر آب است، که از غرب به شرق به موازات بخشاب کمانکوه در جنوب آزادکوه واقع شده است.

شرح گزارش صعود قله ازاد کوه از مسیر کلارک:
روز نخست :
طبق برنامه از پیش تعیین شده ساعت 19:00 چهارشنبه 31 مردادماه 1403 با یک دستگاه مینی بوس و 15 نفر شرکت کننده اصفهان را به مقصد روستای کلاک ترک می‌کنیم. شب مانی در مینی بوس برای کوهنوردان کار جذابی نیست، ولی اجتناب ناپذیر است ! به هرحال پس از پشت سرگذاشتن مسافت حدود 500 کیلومتری و عبور از مورچه خورت، میمه، سلفچگان، قم، تهران سرانجام از آزادراه تهران – شمال با پشت سرگذاشتن اندکی ترافیک وارد جاده یوش – بلده می‌شویم و با گذشتن از روستاهای کمربن، نسن، پیل نور به روستای میناک میرسیم و با جدا شدن از جاده یوش – بلده در جهت جنوب با طی مسافت حدود 5 کیلومتر به روستای کلاک پایین و در نهایت ساعت 4:00 صبح اول شهریور 1403 به روستای کلاک بالا با ارتفاع حدود 2500 متر که مبداء صعود آزادکوه از مسیر شمال شرقی است، می‌رسیم.

گزار صعود آزادکوه باشگاه اژکهن 2

نمایی از آزادکوه در بالادست روستای کلاک، ابتدای مسیر

پس از پارک مینی بوس در محل پارکینگ هلال احمر روستای کلاک بالا و استقرار نفرات شرکت کننده در ساختمان اقامتگاه هلال احمر روستای کلاک بالا به مدت 2 ساعت استراحت می‌کنیم و پس از صرف صبحانه، جمع آوری وسایل، تقسیم وظایف، معارفه، انجام حرکات کششی و نرمشی با کوله های سبک ساعت 7:00 صبح با ریتمی ملایم از پاکوب داخل روستا بر خلاف جهت آب در جهت جنوب به سمت دامنه های شمالی کوهستان زیبای آزادکوه رهسپار می‌شویم. تیم یکپارچه و منظم، هوای بسیار مطبوع با رطوبت کافی همراه با صدای زیبای آب و آواز خوش پرندگان و زیبایی مناظر نوید صعودی پربار را می‌دهد.

گزار صعود آزادکوه باشگاه اژکهن 3

ابتدای مسیر حرکت دامنه های شمال شرقی آزادکوه

حدود یک ساعت از مسیر را پشت سرمیگذاریم و در ارتفاع حدود 2800 متری کنار چشمه‌ای پر آب در بالا دست محل گوسفندسرای آزادکوه در مسیر شمال شرقی برای استراحت توقف میکنیم.ساعت با ادامه مسیر وارد دره میشویم و با تنگ تر شدن مسیر بر شیب مسیر نیز افزوده می‌شود. پس از حدود یک ساعت و نیم پیمایش و عبور از شیب تند دره صخره های شرقی آزادکوه نمایان تر شده و به دامنه های شن اسکی این کوهستان در جهت شرقی و شمالی نزدیکتر می‌شویم.

گزار صعود آزادکوه باشگاه اژکهن 4

در مسیر آزادکوه

ساعت 10 پس از استراحت کوتاه با ادامه مسیر پاکوب همچنان بر خلاف جهت آب و متمایل به غرب و شمال با افزایش ارتفاع نسبی به سمت گردنه مشرف به مسیر یا به عبارتی یال جنوبی آزادکوه که تنها یال متصل این کوهستان به منطقه البرز مرکزی است حرکت می‌کنیم. سرانجام ساعت 12:00 به گردنه مذکور می‌رسیم و نمایی زیبا از شاهزاده کج گردن در جلوی دیدگان ما نمایان می‌شود.

گزار صعود آزادکوه باشگاه اژکهن 5

ابتدای مسیر منتهی به قله آزادکوه از یال جنوبی این کوهستان

ساعت 12:15 پس از استراحت کوتاه در محل گردنه مذکور راه پاکوب شنی زیگزاگ منتهی به قله آزادکوه را از سر میگیریم و به سمت قله آزادکوه رهسپار میشویم.

گزار صعود آزادکوه باشگاه اژکهن 6

در ابتدای مسیر پاکوب شنی منتهی به قله آزادکوه

با افزایش ارتفاع در جهت جنوب قلل سربه فلک کشیده البرز مرکزی همچون خلنو بزرگ، برج ورزا، تیغه های ژاندارک، نرگسها، پالون گردن، کمانکوه، سرماهو، یخچال و سرکچال ها به وضوح نمایان می‌شوند. ساعت 13:15 پس از استراحت کوتاه و گذشتن از ارتفاع 4200 به بخش انتهایی مسیر پاکوب منتهی به قله میرسیم و با ادامه این مسیر سرانجام در ساعت 13:45 روز یکم شهریورماه 1403 با تعداد 15 نفر شرکت کننده باشگاه اژکهن اصفهان موفق به دستیابی به چکاد برفراز آزادکوه این شاهزاده کج گردن در قلب ارتفاعات البرز مرکزی می‌شویم. تبریک ها، آغوش ها و عکس های یادگاری، یکی دیگر از بهترین لحظات لذت بخش زندگی را برای ما رقم می‌زنند و ما مسروریم از این صعود یکپارچه، ایمن و لذت بخش که بار دیگر برای باشگاه اژکهن رقم می‌خورد.

گزار صعود آزادکوه باشگاه اژکهن 7

قله آزادکوه ارتفاع 4355 متر

ساعت 14:30 پس از ثبت عکس‌های یادگاری، استراحت و صرف وعده ای غذای سبک و مقوی برای فرود از همان مسیر صعود آماده می‌شویم. با طی مسیر شن اسکی به گردنه یا به عبارتی یال جنوبی آزادکوه می‌رسیم و با ادامه پاکوب در جهت آبرفت به سمت شرق و شمال شرقی به سمت گوسفند سرای آزادکوه، باغ ها، زمین‌های کشاورزی روستای کلاک بالا رهسپار می‌شویم.

 

گزار صعود آزادکوه باشگاه اژکهن 8

در مسیر بازگشت از قله آزادکوه

 ساعت 19:30 پس از حدود دوازده ساعت و نیم پیمایش به روستای کلاک و محل ساختمان هلال احمر روستا کلاک بالا میرسیم. با مشورت سرپرست و مربیان حاضر در برنامه تصمیم بر آن می‌شود که در بالا دست روستا برای شب مانی کمپ برپا کنیم و آماده شب مانی و استراحت شویم. ساعت 22:00 پس از برپایی و صرف شام در زیر آسمان زیبا و پر ستاره منطقه آزادکوه به خواب می‌رویم.

گزار صعود آزادکوه باشگاه اژکهن 9

کمپ در بالا دست روستای کلاک بالا

روز پایانی :
پس از خواب و استراحتی دلچسب، بعد از یک صعود رضایت بخش، صبحی دل انگیز و سرشار از نشاط را با صدای پرندگان و نسیم خنک و هوایی مطبوع در کنار دامنه های شمالی آزادکوه آغاز می‌کنیم. طبق برنامه از پیش تعیین شده پس از صرف صبحانه و جمع آوری وسایل و استقرار یافتن نفرات در مینی بوس ساعت 8:00 صبح 2 شهریور 1403 روستای کلاک بالا را به مقصد روستای یوش برای بازدید از موزه خانه نیمایوشیج پدر شعر نو فارسی ترک می‌کنیم.

گزار صعود آزادکوه باشگاه اژکهن 10

بر سر مزار نیما یوشیج پدر شعر نو فارسی ایران

با طی نمودن حدود 20 کیلومتر مسافت با گذشتن از روستاهای میناک و نیک نام ده به روستای یوش می‌رسیم.

گزار صعود آزادکوه باشگاه اژکهن 11

موزه خانه نیمایوشیج واقع در روستای یوش

مدت زمان یک ساعت و نیم را بازدید از روستای یوش و موزه خانه نیمایوشیج اختصاص می‌دهیم و پس از بازدید، عکاسی و خرید ساعت 10:30 روستای یوش را به مقصد جاده هراز ترک میکنیم. با عبور از شهرستان بلده، به انتهای جاده یوش و بلده می‌رسیم و با ورود به جاده هراز به سمت تهران رهسپار می‌شویم. ساعت 13:00 در انتهای جاده هراز در حوالی منطقه آبعلی برای صرف ناهار و جشن صعود به مدت 2 ساعت در باغ رستوران باغ بهشت توقف میکنیم و پس از صرف ناهاری دلچسب و گپ و گفت شاد بین همنوردان، ساعت 15:00 دوباره به مسیر ادامه می‌دهیم و به سمت تهران و اصفهان رهسپار می‌شویم. سرانجام ساعت 22:00 به اصفهان می‌رسیم.